Heb je Italiaanse koffie?

Heb je Italiaanse koffie?

Als Belgische brander is de vraag die steeds terugkomt: Hebben jullie Italiaanse koffie? Het antwoord is altijd neen, want er wordt in Europa gewoon geen koffie geteeld... Koffiebomen groeien uitsluitend op de equatoriale gordel tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. U kunt wel vragen om Italiaans gebrande koffie.

Waarom denken sommige consumenten dan dat Italiaanse koffie de beste ter wereld is?

Het antwoord is vrij eenvoudig en de consument heeft gedeeltelijk gelijk. Als je in Italië koffie drinkt, word je zelden teleurgesteld. Inderdaad, de laatste schakel in de keten, dat wil zeggen de persoon die uw koffie zet bij de machine, zal zijn werk naar behoren doen. En dat is waar het verschil wordt gemaakt.

Er zijn een aantal belangrijke spelers die ervoor zorgen dat u een goede of slechte koffie hebt.

Er zijn 3 actoren, de teler, de brander en de barista.

De boer:

De eerste is de teler. Je kunt uitstekende Colombiaanse koffie kopen van een kleine, door een familie gerunde finca, of je kunt gaan voor prijs en kwantiteit en bonen van lage kwaliteit kopen. Of je nu in Italië of België bent, je hebt toegang tot de beste of de slechtste plantages. Het is aan de brander om de juiste keuze te maken via een koffie-importeur of om rechtstreeks in te kopen. Hoe dan ook, de uiteindelijke keuze is aan de brander en zijn wens om al dan niet goede koffie te branden.

De brander:

De tweede speler is de brander zelf en er zijn twee types. De ambachtelijke brander en de industriële brander. Het eerste type bevoordeelt kleine boerderijen en telers die koffie van de hoogst mogelijke kwaliteit willen verkrijgen. Hij zal een ambachtelijk roosteren uitvoeren dat aan het einde van het roosteren niet hoger zal zijn dan 220 graden en dat tussen de 15 en 20 minuten zal duren. De tweede zal de tegenovergestelde aanpak hebben. Hij zal de voorkeur geven aan kwantiteit boven kwaliteit en zal kiezen voor industrieel roosteren. Dat wil zeggen, een roostering bij 1000 graden die 3 à 4 minuten duurt en die een bittere smaak op uw maag achterlaat.

De barista:

Tenslotte, aan het eind van de keten komt de barista. Dit is de persoon die uw koffie zet wanneer u die bestelt in een plaatselijke bar of restaurant. En het is juist deze band die ontbreekt in ons land. Een goede koffie zetten is niet zo eenvoudig als je zou denken.

De maling moet perfect zijn en de molens moeten elke dag zorgvuldig worden afgesteld om een dichte en smeuïge crema te verkrijgen. Een kleine espressokoffie zal een andere maling hebben dan een lungo en kan alleen correct worden gezet als de barista twee molens ter beschikking heeft. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de machine goed wordt onderhouden. Een machine in slechte staat zal een onaangename smaak in de mond geven. U moet ook goed op de extractietijd letten. Een koffie die in 15 seconden in uw kopje stroomt, zal veel te licht en flauw zijn, terwijl een koffie die in 50 seconden stroomt, veel te bitter zal zijn.

De bonen zijn dus niet anders en het is niet de schuld van de ambachtelijke brander.

In België hebben we die koffiecultuur niet, en daar ligt vaak het probleem. Dit maakt het verschil tussen de uitstekende koffie die u in Italië drinkt en de minder goede die u hier proeft. Dit is dus de laatste schakel in de keten die we in België beter moeten opleiden, zodat de koffie even goed is als in de kofferbak.

Dus de branders hebben er niets mee te maken. Er zijn enkele zeer goede branders in België. En het is niet de schuld van de bonen zelf. Of u nu in Italië bent of elders, uw koffie zal nooit uit een Europees land komen. Koffie groeit alleen tussen de twee keerkringen. Er bestaat dus niet zoiets als Italiaanse koffie, maar het is er vaak wel beter. Het is aan de restauranthouders om hun personeel beter op te leiden en het is aan u om uw gewoonten thuis te veranderen, om te leren hoe u een goede koffie zet en om de juiste apparatuur aan te schaffen. En je zult zien, de koffie zal thuis net zo goed zijn als in Italië ????

2 Reacties op"Heeft u Italiaanse koffie?"

  1. Van Kessel zegt:

    Heeft u een beschrijving hoe ik een Italiaans koffiezetapparaat moet maken, de koffie wordt gefilterd via stoom maar ik krijg nooit room op het oppervlak van mijn koffie. Te heet? Is de plaat te hoog? Bedankt

Laat een reactie achter

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw commentaargegevens worden gebruikt.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze site te surfen, stemt u in met ons gebruik van cookies.